On February 12, 2023, the North Florida Chapter of An Bangs Abroad gathered to celebrate our Lunar New Year. Though the festival location varies from year-to-year, what remains the same is our village’s ability to transcend time and place, bringing along our centuries-old traditions, marrying it with newfound hope.  This year’s celebration brought about the chance to celebrate with those whom we’ve woven into our daily fabric, along with reuniting with those whom we embrace too infrequently. All across Central and North Florida, we gathered at many far more elaborate Lunar celebrations, none warms the heart quite like this one.

The celebration included some of the traditional activities such as paying tribute to the An Bang forefathers, lion dance, giving lucky red envelops to the An Bang children, and many more.  Most attendees were in traditional Vietnamese long dresses as a way to display the proud of preserving their culture abroad.  Reportedly, Mr. Tri Cong Van is the current chapter leader and is the head of the organizers for this event. As he represents the An Bang people from the North Florida Chapter, he sincerely wishes our fellow An Bangers abroad a prosperous and healthy 2023 and beyond.

Vào hôm 12 tháng 2 năm 2023, Chi Hội An Bằng Hải Ngoại tại Bắc Florida đã tìm về bên nhau để mừng Tết Nguyên Đán.  Dù lễ mỗi năm lễ hội này được tổ chức ở địa điểm khác nhau, một điều không thay đổi là sự nỗ lực nơi người dân làng để vượt qua thời gian và không gian, lưu giữ nét truyền thống lâu đời, hòa nhập với niềm hy vọng mới.  Cuộc vui xuân năm nay đã mang lại cơ hội cho những người thân thương gặp nhau, cũng như đoàn tụ với những người mà chúng tôi không thường xuyên gặp gỡ.  Trên khắp miền trung và bắc Florida, chúng tôi đã tụ họp lại, đi xa hơn cả một lễ hội tết bình thường, mà không có gì có thể sưởi ấm trái tim hơn sự kiện này.

Lễ hội gồm có những tiết mục truyền thống như hướng vọng về tổ tiên An Bằng, múa lân, trao lì xì cho trẻ em, và nhiều thứ khác nữa.  Những người đến tham dự trong chiếc áo dài truyền thống càng tô điểm cho một niềm tự hào về sự gìn giữ nguồn gốc ở xứ người.  Được biết, ông Văn Công Tri hiện là Chi Hội Trưởng, và cũng là trưởng ban tổ chức cho lễ hội này.  Ông ta đại diện cho chi hội ở đây, thành tâm chúc con dân An Bằng hải ngoại khắp nơi một năm mới Quý Mão an khang và thịnh vượng.

Photo & article by: Lien T. Van